Menu    Lastovo island > Slovenian 

Otok Lastovo


English  Italian  German  Slovenian  Croatian


Otok Lastovo se omenja ze v četrtem stoletju pred Kristusom kot Ladesta in Ladeston. Dorci, kateri so prišli iz Sirakuze ga imenujejo Ladestanos medtem, ko ga Rimljani imenujejo Augusta Insula ali Carski otok. V Srednjem veku ga imenujejo Augusta, Lagusta in Lagosta. V sredini desetega stoletja se prvič imenuje z slovanskim imenom Lastobon, kar dokazuje, da je v tem obdobju ze bil poseljen z Hrvati.

Otok Lastovo ima vse značilnosti mediteranskega podnebja to je blage in vlažne zime ter topla, dolga, sončna in sušna poletja. Obkrožen je z 46 manjšimi otočki in čermi, bistrim ter neosnaženim morjem bogatim z raznovrstnimi ribami in raki kot so na primer jastogi.


Lastovo island map

Površina otoka je 56 km². Otok je tudi precej poraščen z mediteranskim rastlinjem in drevjem. Na njemu se nahaja šestinštirideset polj na katerih se obdelujejo vinogradi, oljčni nasadi ter ostale poljščine in vrtnine na domač in naraven način. Prav zaradi tega lahko rečemo, da je pridelana hrana ekološko neoporečna.

Na otoku Lastovo je več kot trideset cerkva in kapelic od katerih so nekatere zelo stare in vredne ogleda. Arhipelag Lastovo je bil leta 2006 proglašen kot novi hrvaški Naravni park.

Otok ima čudovite zalive kateri so del razčlenjene obale. Posebej velja omeniti zaliv Skrivenu Luku (Portorus - apartmaji Klara). Omeniti moramo še mesto Lastovo, potem Ubli, Pasadur, Zaklopatica, Lučica, Sv. Mihovil in druge.Menu:
 
Home pageHome page
 
Lastovo islandLastovo island
 
Apartments KlaraApartments Klara
 
Skrivena Luka baySkrivena Luka bay
 
Lastovo villageLastovo village
 
Poklad of LastovoPoklad of Lastovo
 
How to reach LastovoHow to reach Lastovo
 
Back to desktop versionBack to desktop version

© 2017 www.lastovo.net